top of page

Windenergie in Nederland

 

Groene banen in Nederland

De ware kosten van windenergie:

 

 

 

 

         Hoogleraar Tol: “Windenergie is en blijft te duur”

 

Windenergie is niet rendabel en wordt niet rendabel. De overheid moet daarom stoppen met het subsidiëren van windenergie. Dat zegt Richard Tol, hoogleraar economie aan de Universiteit van Sussex en hoogleraar klimaateconomie aan de Vrije Universiteit.

 

Opslag windenergie problematisch

 

Volgens Tol kost windenergie veel te veel geld en is de technologie op grote schaal nooit rendabel te krijgen. Volgens Tol is windenergie duurder dan fossiele energiebronnen en blijft het voorlopig ook duurder. De hoogleraar ziet meer heil in zonne- en bio-energie. Tol tegenover De Telegraaf: “Het grote probleem is dat windenergie bijna niet is op te slaan. Elke minuut moet de energievraag en het energieaanbod in balans zijn. Maar het probleem met wind is dat je er niet van op aan kunt wanneer het waait. Soms waait het. En soms niet. Dat betekent dat je een backup nodig hebt”.

 

Slechte bron van elektriciteit

 

Tol: “Als je de stroomvoorziening bij huishoudens constant wil houden, zal je altijd gascentrales op de achtergrond mee moet laten draaien. Ook al zouden windturbines heel goedkoop zijn, dan nog zou je structureel hoge kosten hebben voor de backup. Eigenlijk is wind dus een hele slechte bron van elektriciteit. Alles zal duurder worden, onze producten, onze exportpositie. In Nederland geldt bovendien ook nog eens dat er weinig wind is, als het koud is. Je kunt wind dus niet gebruiken voor de volgende grote stap, electrificatie van de verwarming.”

 

Geen schaalvoordeel

 

De hoogleraar gaat verder: “Er zijn geen schaalvoordelen met windenergie te behalen. De technologische voortgang in de branche is momenteel zelfs negatief. Het is oude technologie, grote doorbraken en snelle vooruitgang is moeilijk in te denken. Het enige wat nog kan, is dat we grotere turbines bouwen.”

 

Terugschroeven subsidie

 

Tol ziet dat landen als Duitsland en Denemarken hun subsidies in windenergie terugschroeven. Tol: “Vanaf de jaren zeventig besloot Denemarken scheppen geld aan windenergie gaan uitgeven, maar nooit werd het rendabel. Tot begin jaren negentig de Duitse minister van Milieu ook besloot om windenergie te subsidiëren. Vanaf dat moment is de industrie winstgevend geworden en zijn er veel banen gecreëerd. Maar dat kwam dus alleen omdat er gemeenschapsgeld, uit de zakken van de Duitse burgers, aan de Denen is gegeven. Het zou natuurlijk mooi zijn als we de Duitse regering zo ver krijgen om gul over te maken naar het bedrijfsleven in Nederland.”

 

Zonne-energie als alternatief

 

Tol verkiest zonne-energie boven windenergie. Tol: “De energie daarvan is ook duur en bij lange na niet commercieel rendabel, maar biedt in tegenstelling tot windenergie nog veel mogelijkheden om door te ontwikkelen en efficiënter te worden. Hier komen de kosten heel snel omlaag.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

bottom of page